A POS terminál jelentése - Mi az a POS terminál és miért éri meg beszerezni vállalkozása számára?

Manapság egyre többször jön szembe velük az a kifejezés, hogy POS terminál. Jelentésével azonban továbbra sincs mindenki tisztában.

A Novopayment következő cikkében kifejtjük, hogy mi az a POS terminál és bemutatjuk milyen előnyre tehetnek szert azok a vállalkozások, akik ezt a fizetési lehetőséget biztosítják vásárlóiknak!


A POS terminál jelentése, avagy mi az a „Point Of Sale”?


A POS terminál fogalma egy angol kifejezésből ered, a „Point of Sale” rövidítése. Jelentése szó szerint „az értékesítés helye”. A kereskedő, azaz az eladó szempontjából ez az a pont, ahol a termékéért vagy szolgáltatásáért megtörténik a fizetés. Ez általában a kasszánál, pénztárnál történik, de a legtöbb POS terminál mobilitásának köszönhetően fizikailag bárhol létrejöhet az eladási pont. Ilyen például, amikor étteremben a pincér kártyás fizetés esetén kihozza a vendég asztalához a bankkártya terminált.

Tehát a kérdésre, hogy mi az a POS terminál, a válasz az, hogy bármely üzletben vagy árusítóhelyen használható kártyaolvasó eszköz, ami lehetővé teszi a bankkártyás és mobiltárcás fizetést az ott vásárlók számára. Fő funkciója, hogy megkönnyítse a kereskedők számára a készpénzmentes fizetések lebonyolítását.

A piacon többféle POS terminál is kapható változó extra funkciókkal, különböző méretekben, de alapvetően minden esetben praktikus, kompakt készülékekről van szó, amelyek kis helyen is elférnek.


Mi az, amit a POS terminál használatáról tudnom kell?


A bankkártya terminálok használata könnyen elsajátítható. Úgy kell elképzelni őket, mint egy számológépet (egyes modellek színes érintőképernyővel is rendelkeznek). A billentyűk segítségével írhatod be, hogy mekkora összeget kell fizetnie a vásárlónak, a vásárló pedig beütheti a PIN kódját, amennyiben szükséges a tranzakció hitelesítéséhez.

A POS terminál kijelzőjén láthatók a legfontosabb információk, az egyes menüpontok között (számla nyomtatás, eladás, stb.) hasonló módon lehet váltogatni, mint egy okostelefonon. Itt láthatja a vásárló, hogy mekkora összeget kell fizetnie, sikertelen tranzakció esetén pedig a hibakód is itt látható (például, ha túl hamar vette el a bankkártyáját a vásárló az érintő felületről, és nem volt ideje azt leolvasni a terminálnak).

A hordozható készülékek hosszabb ideig is képesek működni töltés nélkül, a fix terminálokat viszont érdemes áram alatt tartani. Műszaki hiba esetén a Novopayment 0-24-ben elérhető hibaelhárítást biztosít.


A POS terminál jelentősége az üzleti életben: Mik azok az előnyök, ami miatt érdemes használni őket?


A trendek azt mutatják, hogy a bankkártyás tranzakciók egyre nagyobb részarányt hódítanak el a nehézkesebb készpénzes fizetéshez képest. Külföldi vásárlók számára könnyebbséget jelent, hogy nem szükséges előre helyi készpénzt váltaniuk.  Kevesebb váltópénzt kell kezelnie az alkalmazottaknak, így kevesebb a hibázás esélye. A tulajdonos számára a kártyás fizetések könnyebben ellenőrizhetőek, mint a készpénzesek. 

A vásárlók igényeinek megfelelő érintésmentes, biztonságos és gyors fizetés lehetőségét a vállalkozó legkönnyebben egy POS terminál használatával teremtheti meg. 


Novopayment POS terminálok: Mi az, amiben mások? Miért érdemes beszerezni őket?


Többek között ezek azok az előnyök, amiért érdemes a Novopayment POS termináljait választani:

  • Minden általános hitel- és betéti kártyát le tudnak olvasni
  • SZÉP kártya leolvasási lehetőség
  • Külön követhető minden egyes tranzakció az online riporting felületen
  • Stabil és gyors használat
  • 0-24 call center áll rendelkezésedre, ingyenes és gyors hibaelhárítással
  • Szigorú biztonsági követelményeknek megfelelő fizetési rendszerek
  • Bankfüggetlen POS terminálok: maradhatsz előnyben részesített pénzintézednél, mi oda utaljuk boltod forgalmát, ahová szeretnéd.


A POS terminál jelentése tehát az eladás helyéhez igazodó kártyás fizetésre alkalmas készülék, aminek megléte sok esetben előírás és minden esetben kényelmi szolgáltatás a vásárlók számára. Bármilyen kérdés esetén ne habozz kapcsolatba lépni a Novopayment szakértő csapatával!


További cikkeink

POS terminál taxiba - a legjobb itthon is elérhető mobil POS terminálok

POS terminál taxiba - a legjobb itthon is elérhető mobil POS terminálok

Bővebben
Online vásárlás bankkártyával, biztonságosan

Online vásárlás bankkártyával, biztonságosan

Bővebben
SZÉP kártya elfogadás - Hogyan épül fel a SZÉP kártya igénylés folyamata?

SZÉP kártya elfogadás - Hogyan épül fel a SZÉP kártya igénylés folyamata?

Bővebben