Melyik a legolcsóbb POS terminál?

Egy bankkártya leolvasó készülék beszerzése több szempontból is megéri.

Azon felül, hogy az elektronikus fizetési lehetőség biztosítása már törvényi előírás, manapság már vevőket is veszíthetsz azzal, ha tudják, hogy nálad nem tudnak kártyával fizetni. Ráadásul tulajdonosként sokkal egyszerűbb követni a kártyás tranzakciókat (főleg a Novopayment online riporting rendszerével), és az alkalmazottaid is kisebb eséllyel hibáznak, ha nem kell annyi készpénzt kezelniük.

Egy ilyen készülék beszerzésének az ára több tényezőn is múlik, mint például azon, hogy megvásároltuk vagy csak béreljük az adott terminált. A Novopayment mostani cikkében a következő kérdés megfejtésében segítünk: melyik a legolcsóbb POS terminál? Min múlik, hogy melyik a legolcsóbb POS terminál? A bankkártya elfogadás költségét befolyásoló tényezők


Nem könnyű egyértelmű választ kapni arra a kérdésre, hogy melyik a legolcsóbb POS terminál. Egyrészt nem minden szolgáltató ír ki konkrét árakat, másrészt pedig a kártyaleolvasó készülékek díja nem független a saját üzleti tevékenységünktől. Így mindig az egyéni árajánlatok alapján derül ki, hogy melyik lesz számodra a legolcsóbb bankkártya terminál.

A bankkártya elfogadás költségeit három fő csoportra lehet osztani:

 1. A terminál fix költsége. Az egyszeri vásárlás összege vagy a havi bérlés díja, hogy hozzájuthass az új készülékedhez. Ide tartozhat a terminál telepítés díja is (habár ez nem minden szolgáltatóra érvényes). Havi konstrukció esetén a bérleti díjat előre meg szokták állapítani a szerződésben. 
 2. A terminál használatához kapcsolódó költségek. Ide tartozik minden kártyatranzakció alapú díj, mint például a szolgáltatási díj. Ennek az összegét a POS terminál szolgáltatók általában a becsült éves kártyaforgalmad alapján állapítják meg szerződéskötéskor. Ennek a díját utólag is megállapíthatja a szolgáltató az aktív forgalmi adataid alapján, amennyiben azok jóval alulmúlják a becsült adatokat, így kevesebb forgalom esetén sem kell tartanod attól, hogy akadályozná a nyereséges működést a POS terminálod díja. Egy minimum díjat viszont elő szoktak írni a szolgáltatók, amely alá nem eshet a havi tranzakciós díj összege.
 3. A POS terminál szolgáltatótól független költségek. Ilyen a kártyatársasági díj, amelyek a kártyatársaságok költségeit fedezik a kártyakibocsátás és a kártyaelfogadás helye alapján (egy Európában kiadott kártyát olcsóbb Európában használni), valamint a bankközi jutalék (ami szintén a kereskedőt érinti, a százalékos aránya a használt bankkártya típusától függ).

Ez a három tényező együtt határozza meg egy szolgáltatás árát, így nehéz egyből megtudni, hogy melyik a legolcsóbb POS terminál.


Melyik a legolcsóbb bankkártya terminál? Vásárlás VS bérlés


Két lehetőséged van, amikor a számodra legolcsóbb bankkártya terminált keresed. 

 1. POS terminál vásárlás
 2. POS terminál bérlés

Vannak olyan vállalatok, akik inkább az egyszeri fix összeg kifizetését preferálják, hogy saját tulajdonukban lehessen a készülék. Ennek az egyszeri költsége alsó hangon 10 000 Ft körül szokott mozogni, de 120 000 Ft feletti csúcskategóriás készülékek is kaphatók.

Ugyanakkor érdemes részletesen utánajárnod annak, hogy pontosan mit kapsz ezért az árért. Az egyes szolgáltatók között ugyanis nem csak a költségek különbözhetnek, hanem az ajánlatok tartalma is. Például, még ha havi bérleti díjat nem is kell fizetned a vásárlást követően, ettől függetlenül valószínűséggel ugyanúgy kell majd számolnod a tranzakciónkénti költségekkel. Ráadásul nem feltétlenül jársz jól hosszú távon a legolcsóbb POS terminállal, főleg ha az ajánlat nem tartalmaz szerviz szolgáltatást bármilyen felmerülő technikai hiba esetén. Ilyen esetben ugyanis külön kell majd fizetned a hibaelhárításért, vagy rosszabb esetben, a készülék kicseréléséért.

A Novopayment tapasztalt POS terminál szolgáltatóként azt javasolja Neked, hogy ha lehet, akkor inkább a bérlés mellett dönts a vásárlás helyett. A bankkártya terminál bérlésnek ezek a fő előnyei:

 • Nem kell egy nagyobb összeget egybe kifizetned, ami kisebb vállalkozások számára különösen előnyös.
 • Vásárlásnál a POS terminál szolgáltatók nem helyezik üzembe azokat a készüléket, amiket nem ők bocsátanak rendelkezésre.
 • A szolgáltató váltást megnehezíti az egyes szolgáltatóknál előírt hűségidő (a Novopayment esetében nincs ilyen), az előzőleg megvásárolt készüléked pedig feleslegessé válik.
 • A megvásárolt készülékek esetében időigényes és komplikált lehet a garanciális ügyintézés.
 • A bérelt készülékeknél a havi bérleti díj fedezi az esetleges szerviz költségeket is. Mivel a POS terminál továbbra is a szolgáltató tulajdonában van, így ő felel a hibátlan működéséért. A Novopayment ügyfélszolgálata éjjel-nappal elérhető, és legkésőbb 24 órán belül megoldja a hibaelhárítást.


Olcsó POS terminálok – A Novopayment mindenki számára személyre szabott ajánlatot tud nyújtani


A Novopayment a hűségidő helyett a megbízhatóságra épít. Ajánlataink könnyen áttekinthetőek, nincsenek apróbetűs részletek és rejtett költségek. A Novopaymentnél mindig személyre szabott ajánlatra számíthatsz, amelyben mindig figyelembe vesszük a vállalkozásod méretét és tevékenységi körét.

ÍRJ NEKÜNK BÁTRAN és kollégáink segítenek Neked megtalálni a vállalkozásod számára a legolcsóbb POS terminált, hogy a bankkártya elfogadás mellett továbbra is nyereségesen tudjál működni!


További cikkeink

A bankkártya leolvasó működése - Minden, amit egy POS terminál működéséről tudni érdemes!

A bankkártya leolvasó működése - Minden, amit egy POS terminál működéséről tudni érdemes!

Bővebben
Minden, amit tudnod kell a bankközi jutalékról – Interchange díj és Interchange++ árazási modell

Minden, amit tudnod kell a bankközi jutalékról – Interchange díj és Interchange++ árazási modell

Bővebben
Fizetési lehetőségek webshopodban - Bankfüggetlen bankkártyás fizetés vagy PayPal?

Fizetési lehetőségek webshopodban - Bankfüggetlen bankkártyás fizetés vagy PayPal?

Bővebben