Készpénz nélküli fizetési módok fajtái Magyarországon: melyeket érdemes alkalmazni a kereskedelemben?

Tudd meg, hogy melyek a vásárlók számára jelenleg legnépszerűbb készpénz nélküli fizetési módok fajtái Magyarországon!

A Novopayment következő blogbejegyzésében nem csak összehasonlítottuk ezeket a módszereket, de azt is kifejtjük, hogy bankfüggetlen POS termináljainkkal hogyan fogadhatod el mindet az üzletedben!


Készpénz nélküli fizetési módok fajtái – Nem csak a törvényi előírás miatt fontosak

A készpénz nélküli fizetési módok biztosítása nem csak a megváltozott vásárlói igények miatt szükséges a magyarországi vállalkozások számára.  A törvényi szabályozás szerint azoknak a vállalkozásoknak, amelyek online pénztárgépet használnak, valamilyen formában muszáj biztosítaniuk az elektronikus, érintésmentes fizetés lehetőségét.

A törvényi előírásoktól függetlenül is érdemes a készpénz nélküli fizetési módok fajtáit elérhetővé tenned az üzletedben. Magyarországon is egyre inkább háttérbe szorulnak a készpénzes tranzakciók, a vevők többsége sokkal inkább bankkártyával vagy digitális tárcával szereti rendezni a mindennapi vásárlásait.

Ha nem szeretnél vevőket veszíteni, a Te vállalkozásodnak is alkalmazkodnia kell ehhez a trendhez.


A készpénz nélküli fizetési módok 5 fő fajtái

Magyarországon is leginkább 5 fő fajtáját különböztethetjük meg a készpénz nélküli fizetési módoknak:

 1. Bankkártyás fizetés
 2. NFC fizetés okostelefonnal
 3. NFC fizetés okosórával
 4. SZÉP kártyás fizetés
 5. EP kártyás fizetés


1. Bankkártyás fizetés

Nem kérdés, hogy az egyik legelterjedtebb készpénz nélküli fizetési mód a bankkártyás fizetés. Érdemes azonban olyan terminált választanod, ami többféle betét- és hitelkártyát is el tud fogadni, hogy minél szélesebb vevőkört tudj elérni.


2. NFC fizetés okostelefonnal

A fizikai bankkártyás fizetések mellett egyre nagyobb teret kapnak a digitális tárcával rendezett tranzakciók a kereskedelemben. Ilyen esetekben egy NFC-kompatibilis okostelefonra és egy NFC-kompatibilis POS terminálra van szükség. Az NFC (Near Field Communication) érintésmentes technológia az alapja a legtöbb készpénz nélküli fizetési módnak.

Sok vásárló kényelmesebbnek találja az okostelefonos fizetést, mivel a telefonját ma már gyakorlatilag mindenki mindig kéznél tartja. Biztonságosabbnak is érzik, mivel ilyenkor nem kell külön elővenni a bankkártyájukat, és nehezebb is visszaélni a digitális tárcás adatokkal. Digitális tárcás fizetésnél ugyanis minden esetben azonosítania kell magát a felhasználónak, és csak egy titkosított változatát tárolják a bankkártyás adatoknak.


3. NFC fizetés okosórával

Lényegében ugyanaz, mint az előző készpénz nélküli fizetési mód, azzal a különbséggel, hogy az okosóra rendszerében tárolt digitális tárcával rendezik a vevők a vásárlásaikat. Így még az okostelefont sem kell elővenni a zsebünkből.


4. SZÉP kártyás fizetés

A megfelelő POS terminállal plusz egy okot adhatsz a potenciális vásárlóidnak, hogy Téged válasszanak. Nem kis előny, ha Nálad a béren kívüli juttatásukat is elkölthetik!


5. EP kártyás fizetés

Egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások még tovább szélesíthetik vásárlói körüket ennek a készpénz nélküli fizetési módnak a biztosításával. Az egészségpénztári (EP) kártyát többek között szemüveg, babaápolási termékek vásárlására, de akár nőgyógyászati vagy fogászati költségek fedezésére is fel lehet használni.


Készpénz nélküli fizetési módok fajtái – Átfogó megoldások a Novopayment szakértőitől

A Novopayment szakértő csapata Európa legnagyobb fizetési szolgáltatóival együttműködve olyan megoldást tud Neked kínálni, amivel egyből lefedheted a legnépszerűbb készpénz nélküli fizetési módok fajtáit.

 1. A Novopayment bankfüggetlen POS terminálok mind NFC-kompatibilis készülékek, így nemcsak a bankkártyás fizetéseket, hanem a digitális tárcával rendezett okostelefonos/okosórás tranzakciókat is fel tudod majd velük dolgozni. Ráadásul egyes modelljeinkkel még a SZÉP és EP kártyás fizetéseket is el tudod majd fogadni, így valóban „5 az 1-ben” megoldáshoz férhetsz hozzá!
 2. A törvényileg előírt készpénz nélküli fizetési módok fajtáinak biztosítása akár hagyományos POS terminál nélkül is megoldható. A Novopayment által kínált SoftPOS applikációval az Androidos okostelefonodat bankkártya terminálként is használhatod.

Továbbá a következő előnyökre is számíthatsz, ha velünk szerződsz:

 • Egyedi árajánlatok és fizetési megoldások, a vállalkozásod méretétől és az üzleti tevékenységed jellegétől függően. Mivel termináljaink bankfüggetlenek, nem kell új számlát nyitnod, szinte bármely már meglévő számládra tudjuk utalni az üzleted forgalmát.
 • Közel 100%-ban szünetmentes POS terminálok.
 • 0-24-ben elérhető, ingyenes szerviz szolgáltatás. A terminálok bérleti díja fedezi ezt a költséget.
 • Az összes általános betét- és hitelkártyát el tudod majd fogadni.
 • DCC visszatérítés (dinamikus valutaváltás). Pozitív járulék, ha külföldi vásárlóid saját pénznemükben fizethetnek.
 • Minden készpénzmentes tranzakciót követhetsz a fizetési szolgáltató online riporting rendszerén keresztül.
 • 0 hűségidő, 0 rejtett költség. A szolgáltatásunk minőségével, valamint átlátható árajánlattal szeretnénk Téged is meggyőzni, hogy megéri velünk tervezni.
 • Gyors és pontos jóváírások.
 • Szigorú kiberbiztonsági előírások szerint dolgozunk, hogy a vállalkozásodnak és a vevőidnek az adatai már az első pillanattól kezdve biztonságban legyenek.


Akár már egy terminállal is lefedheted a legnépszerűbb készpénz nélküli fizetési módok fajtáit!

Kérj személyre szabott árajánlatot a Novopayment szakértői csapatától!

További cikkeink

Fizetés egészségpénztári kártyával: tegyél szert több vásárlóra

Fizetés egészségpénztári kártyával: tegyél szert több vásárlóra

Bővebben
Így válhatsz könnyedén egészségpénztár kártya elfogadóhellyé

Így válhatsz könnyedén egészségpénztár kártya elfogadóhellyé

Bővebben
Fizetés okostelefonnal üzletedben - telefonos fizetési lehetőségek biztosítása

Fizetés okostelefonnal üzletedben - telefonos fizetési lehetőségek biztosítása

Bővebben