Digitális jegybankpénz – Minden, amit vállalkozóként érdemes tudni a készpénzmentes fizetésről

Vállalkozóként egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni az alternatív és készpénzmentes fizetési módokra.

Ezt a trendet a digitális jegybankpénz bevezetéséről szóló hírek is igazolják. A Novopayment következő blogbejegyzésében összefoglaltuk Neked a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban, és, hogy hogyan igényelhetsz egyszerűen közel szünetmentes rendszerrel működő készpénzmentes fizetési megoldásokat! 


Mi az a digitális jegybankpénz? 

A digitális jegybankpénz jelentésének megértéséhez tisztázzunk először egy pár alapfogalmat. Az elérhető pénzeszközöket alapvetően kibocsátó intézmény (jegybank, kereskedelmi bankok) és megjelenési forma (fizikai és nem fizikai) szerint tudjuk megkülönböztetni. A jegybank által kibocsátott pénzeszközök végső fizetési eszköznek számítanak, ez az ország hivatalos pénzneme. A kereskedelmi bankok által kibocsátott pénz egy követelés a jegybank felé a betétes részéről.

A mindennapokban leginkább kétféle pénzeszközzel találkozhatnak a vállalkozók és a vásárlók.

 1. Készpénz: a jegybank által kibocsátott fizikai pénzeszköz.
 2. Bankbetét: a kereskedelmi bankok által kibocsátott nem fizikai pénzeszköz. 

Kevésbé ismert az a tény, hogy technikailag a kereskedelmi bankok fizikai pénzeszközöket is kibocsáthatnak, ilyenek például a ritkábban előforduló „bemutatóra szóló betétek”. 

A jegybank pedig a fizikai készpénz mellett nem fizikai pénzeszközt is kibocsáthat, ezt nevezzük digitális jegybankpénznek, vagy más szóval központi banki digitális pénznek.

Számviteli szempontból azonos a készpénzzel: követelést testesít meg a jegybankkal szemben. Ahogy a neve is jelzi, a különbség annyiból áll, hogy digitális formában elérhető a háztartások és vállalkozások számára, akárcsak egy bankbetét. 


Melyek a digitális jegybankpénz lehetséges előnyei a vállalkozások számára?

A digitális jegybankpénz legnagyobb előnye az lenne a vállalkozások és háztartások számára egyaránt, hogy digitálisan rendelkezhetnének egy végső fizetési eszközzel. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy bár állami garanciavállalás nélkül, de ez a pénz kockázatmentesen állhatna rendelkezésükre. Így egy esetleges bankcsőd esetén a betétes nem veszítheti el a betétjét, és a banki betétben jelenlévő pénz nem csak a betétbiztosítás összegéig lenne biztosítva.

A másik nagy előnye a központi banki digitális pénznek pedig a potenciálisan olcsóbb utalási és számlavezetési infrastruktúra lenne, mivel a pénzforgalom tulajdonképpen közjószággá válhatna.


Mikorra várható a digitális jegybankpénz bevezetése?

A digitális jegybankpénzt voltaképpen már be is vezették, de egyelőre csak a nemzetközi szervezetek, államok, valamint a kereskedelmi bankok férhetnek hozzá. A háztartási és vállalati számlavezetés továbbra is a kereskedelmi bankok feladata, de ez nem feltétlen fog így maradni. Habár a bevezetés részletei még kidolgozás alatt állnak, a Magyar Nemzeti Banknál már fejlesztés alatt áll ez a fizetőeszköz. Az Európai Központi Bank, az Egyesült Államok, és Kína is nagy erőkkel dolgozik rajta.

A 2023. május 3-án megszervezett MCC Műhelykonferencián Virág Barnabás, az MNB alelnöke is megszólalt a témában. A központi banki digitális pénz bevezetésével a készpénz akár ki is kerülhet a jelenlegi pénzügyi rendszerből.

A jegybank ugyan nem venné át a hitelezési és a betétgyűjtési feladatokat a kereskedelmi bankoktól, de mindenképp erősebb együttműködésre lenne szükség a kibocsátó intézmények között. 


A központi banki digitális pénz bevezetéséről szóló hírek is jelzik a készpénzmentes fizetések jelentőségének növekedését

A készpénzmentes fizetések aránya világszerte évről évre növekedett az elmúlt évtizedekben, a koronavírus járvány pedig csak megerősítette ezt a trendet. Az emberek számára a „dematerializált”, azaz nem fizikai, akár internetes kapcsolaton keresztül is elérhető számlapénz vált a legkényelmesebb megoldássá, és jóval nagyobb bizalommal adják meg bankkártya adataikat online, mint korábban.

Ezek hatására a jegybankok folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket és dolgoznak a központi banki digitális pénz bevezetésén. A nem fizikai pénzeszközöket könnyebb tárolni, könnyebben követhetők a tranzakciók, kevesebb a hibalehetőség, gyorsabban, kevesebb fennakadással rendezhetők a vásárlások.

A vállalkozások és vevőik számára  ezért egyszerűbb a készpénzmentes fizetési módszerek alkalmazása. Mára már gyakorlatilag minden vállalkozásnak elegendő figyelmet kell erre szánnia, mivel a vásárlóknál ez már alapelvárás. 


Így segítenek a Novopayment szakértői a készpénzmentes fizetési módok elfogadásában

Készpénzmentes fizetési módok hiányában könnyen elveszítheted a vásárlóid érdeklődését. Fizikai üzletek számára a legegyszerűbb, ha a vállalkozásod rendelkezik egy megbízható POS terminállal. A Novopayment sok különféle méretű és különböző számlázási igénnyel rendelkező kisebb és nagyobb vállalkozásnak segített már megtalálni azt az eszközt, ami a leginkább megfelel vásárlók fizetési szokásainak és illeszkedik az üzleti tevékenységük jellegéhez és ügyfeleinek online kártyás fizetési lehetőséget is tud biztosítani. 


Miért éri meg Neked vállalkozóként minket választani?

 • Egyszerű terminál igénylési folyamat, a vállalkozásod igényeire szabva.
 • 0 hűségidő, 0 rejtett költség.
 • 0-24 elérhető call center és ingyenes szerviz.
 • Gyors, közel szünetmentes rendszer kártya leolvasáshoz.
 • A Novopayment POS terminálokkal minden általános betéti – és hitelkártyát el tudsz majd fogadni.
 • Bankfüggetlen működés: oda utaljuk az üzleted forgalmát, ahova csak szeretnéd.
 • A legmodernebb cyberbiztonsági és titkosítási technológiákat alkalmazzuk.
 • SZÉP+EP kártya elfogadási lehetőség.
 • Online riporting felület, ahol minden egyes tranzakciót könnyen lekövethetsz
 • Szigorú biztonsági követelményeknek megfelelő fizetési rendszerek.


Kérj személyre szabott ajánlatot a KÉSZPÉNZMENZES FIZETÉS SZAKÉRTŐITŐL, és a Novopayment segít Neked abban, hogy a következő szintre emelhesd a vállalkozásod!


További cikkeink

A POS terminál azonosító (TID szám) szerepe vállalkozásod számára

A POS terminál azonosító (TID szám) szerepe vállalkozásod számára

Bővebben
POS terminál hibakódok - Mi mit jelent a bankkártya terminál hibakódok világában?

POS terminál hibakódok - Mi mit jelent a bankkártya terminál hibakódok világában?

Bővebben
Digitális jegybankpénz – Minden, amit vállalkozóként érdemes tudni a készpénzmentes fizetésről

Digitális jegybankpénz – Minden, amit vállalkozóként érdemes tudni a készpénzmentes fizetésről

Bővebben